• Berichtcategorie:2023

Nieuwsbrief September 2024

Even voorstellen

Ik ben Cor Slot,
Ik ben 85 jaar en heb al ruim 12 jaar een tuin bij levenslust. tuinieren is al jaren een hobby van me. Ik ben begonnen met een tuin op de lage weide en na een aantal jaren geen tuin gehad te hebben, ben ik bij levenslust terecht gekomen. Eerlijk gezegd vind ik planten leuker dan groenten, maar ik heb uiteraard wel groenten staan. Wat ik leuk vind aan tuinieren is dat je lekker in beweging blijft en dat je alles om je heen vergeet. Ik hoop het dan ook nog jaren te kunnen doen, want tuinieren is mijn lust en mijn leven.

Deze tuin is te bezichtigen op complex 2 tuin 10 in overleg met Cor Slot.
Dit is de mooiste tuin van het complex, onkruid zult u daar niet vinden.
Hieronder enkele foto’s van de tuin:

Bestrijden van Heermoes
Bestrijden van HEERMOES ook wel PAARDESTAART of KATTESTAART genoemd.
De plant doet het heel goed op grond met een mineraal arme bovenlaag. De diepe wortels zijn in staat mineralen van diepere lagen naar boven te halen. Tip! Gebruik de heermoes die u lostrekt dus om te mulchen (de bodem bedekken). Op die manier voeg je mineralen toe aan de bovenste bodemlaag.
Heermoes groeit op veel plekken, maar ook op tamelijk arme grond. Groeit er heermoes in uw tuin, dan kan het dus zo zijn dat er wat aan de bodem schort. Om na verwijdering te voorkomen dat de plantjes terugkeren kunt u de grond dan ook verbeteren of de tuin bemesten. Ook kunt u de verwijderde heermoes op de bodem laten verteren. Dankzij zijn lange wortels kan het plantje in diepere lagen waardevolle mineralen opnemen, waar andere planten niet bij kunnen. Die waardevolle mineralen worden dan aan de grond afgegeven als de plantendelen afsterven. Overigens stopt heermoes ook zelf met groeien als er voldoende mineralen omhoog gehaald zijn naar de bovenlaag. Om het proces te versnellen kunt u zelf mineralen aan de bodem toevoegen. Lavameel is daarvoor een goede optie, aangezien het meer dan 80 belangrijke mineralen bevat.

Koffiedik als plantenmest
Wil je de grond in je tuin verbeteren? Dankzij de licht zure pH-waarde van koffiedik is deze uitermate geschikt als natuurlijke plantenmest voor planten. Het gaat dan vooral om planten die het goed doen in een zure humusbodem. Denk daarbij aan tomaten, rozen, rhododendron en courgette. Koffiedik is rijk aan stikstof, calium en fosfor, waardoor de planten uitbundig bloeien en groeien. Koffiedik bevat ook veel mineralen die gebruikt kunnen worden tegen heermoes. Het bevat Stikstof, Kalium, Fosfor en Magnesium.

Koffiedik voor betere tuingrond
Wist je dat regenwormen dol zijn op koffiedik? Hoe meer regenwormen je in de tuin hebt hoe luchtiger deze wordt, aangezien er dan voldoende zuurstof in de grond is. Dat is niet alleen goed voor de tuingrond, maar ook voor je composthoop als je die hebt. Overigens is koffieprut een must als je een composthoop hebt, aangezien de voedingsstoffen hierin voor een makkelijkere compostering zorgen.

Afdekken van bodem
Regelmatig zien we dat op tuinen dat de bodem is afgedekt met plastic, met anti-worteldoek of karton. Karton werkt niet (wordt nat en waait weg), anti-worteldoek werkt niet (onkruid krijgt toch licht en lucht), plastic zeil ook niet (water kan niet weg).
Bovendien: in karton zitten lijmresten (niet goed voor de bodem), in plastic zit chloor (niet goed voor bodem en lucht en er is al zoveel plastic in het milieu) en het doodt alle bodemleven omdat het luchtdicht wordt afgesloten.……. Bodem afdekken om onkruidgroei tegen te gaan of hardnekkig onkruid te verstikken kan, maar dan wel op de wijze zoals het hoort: dik karton bedekt met houtsnippers of compost. Een voor ons ook belangrijk aspect is ook de slordige en rommelige indruk die dit geeft: weggewaaide stukken karton, klapperend plastic.
Beste manier om onkruid aan te pakken is regelmatig schoffelen.