• Berichtcategorie:2023

Nieuwsbrief maart 2024

Mest en compost regels

Vanaf 2 maart 2024 is het niet meer toegestaan om mest, compost, boomschors op het pad te storten op Complex 2 en 3.Er mag geen tractor of vrachtwagen meer op het complex storten. Ter voorkoming dat het pad wordt vervuild en dat er weer schade aan het toegangshek word toegebracht. Er mag alleen buiten het hek gestort worden. Als stortplaats is de parkeerplaats links voor de poort aangewezen, zover mogelijk naar achter om geen overlast te bezorgen

Planten tafeltje

Zaai gerust wat meer dan U nodig heeft. Als er dan iets mis gaat heeft U genoeg om uit te kiezen. De plantjes die over zijn kunt U plaatsen op het tafeltje. Liefst met een kaartje met naam erbij.

PS. Zet geen overbodige spullen bij het tafeltje. Daar worden medetuinders niet blij van. Zie verder onder Overbodige spullen. Betreft Complex 2 en 3.

Nieuw seizoen

Na een verregende winter waarbij sommige tuinen er meer als een vijver dan volkstuin uitzagen, gaan we vol goede moed weer aan de gang.

In februari doen we de laatste voorbereidingen aan de bedden om ze plantklaar te maken. De compost wordt ondergewerkt en we gaan aan de gang met zaaien en eind van de maand gaan de eerste plantjes in de koude kas.

Ook maken we een plan voor de indeling, zodat we weten waar we groente gaan planten rekening houdend met het  wisselplan. Hierdoor wordt de grond optimaal benut en krijgen ziektekiemen weinig kans.

Wisselteelt schema

Heb je voldoende ruimte, dan is dit schema een uitstekend begin:

 1. Aardappelen
 2. Peulgewassen
  tuinbonen, erwten, sperziebonen, snijbonen …
 3. Koolgewassen
  broccoli, bloemkool, boerenkool, koolrabi, radijsjes …
 4. Bladgewassen
  andijvie, bleekselderij, prei, sla …
 5. Vruchtgewassen
  aubergines, courgettes, tomaten, paprika’s …
 6. Wortelgewassen
  wortelen, bieten, pastinaak, schorseneren, uien, knoflook …

In het vak waar eerst de aardappelen stonden, staan het jaar erna de peulvruchten, daarna knolgewassen. Zo volg je het schema totdat uiteindelijk de aardappelen weer in dat vak komen te staan na de wortelgewassen. Dan begint de volgorde opnieuw.

Overbodige spullen

Heeft U bruikbare spullen voor de tuin die U kwijt wilt. Bied deze dan aan via deze nieuwsbrief. U kunt met de belangstellende afspreken waar het afgehaald kan worden. Vermeld een tuin en complex nummer en of emailadres of mobielnummer voor contact met een belangstellende.